Важна новина за пенсиите: Ще има ли ново увеличение?

Важна новина за пенсиите: Ще има ли ново увеличение? Поне 850 лв. минимална заплата, ако искаме да изпълним директивата на Европейската комисия, посочи Ваня Григорова.

Служебното правителство трябва да

продължи заложените мерки и не може да прави резки движения. Служебният кабинет е длъжен да подготви, доколкото е възможно, следващия бюджет и в него може да бъде заложено и повишението на минималната заплата.

Това мнение изрази пред БНР Ваня Григорова, икономически съветник от КТ “Подкрепа”. Според Григорова

тя трябва да бъде поне 850 лева,

ако искаме да изпълним директивата на Европейската комисия. Асен Василев беше причината МРЗ да се замрази на нивата от 1 април, изказваше и опасения за актуализацията на пенсиите, отбеляза експертът.

Преизчислението на пенсиите

от 1 октомври е заложено в бюджета, припомни Григорова.Тя изтъкна, че поради липсващото определение за енергийно бедни много хора, които имат нужда, няма да получат подпомагане.

По думите ѝ „идваме до момент,

в който хората няма да могат да си плащат тока през лятото“, преди да дойдат помощите за отопление през есента и зимата.

„Бедните семейства потребяват повече

ток. Не е приемливо в 21 век да се стараем да си върнем хигиенните навици от 18-и“, коментира още Ваня Григорова относно ограниченията, които Западна Европа препоръчва, за да се пести в ситуация на

газова криза и нарастващи цени на енергоносителите.

Тя даде пример с хотели в Австрия, където след 22 ч. вечерта вече спират топлата вода и с Германия, където организират обществени топли стаи, където могат да отидат да се стоплят онези, в чиито домове няма да бъде достатъчно топло. На този фон у нас не знаем дори колко са бездомните хора.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено