Важна информация за шофьорите в София

Мигащата зелена светлина на светофарите в София ще бъде запазена. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в профила си във Фейсбук, предаде БТА.

През 2016 г. мигащата зелена светлина на светофарите бе въведена от Столичната община /СО/ – иновация. Впоследствие тя бе възприета от други градове в страната. Данните показват, че така се намалява броя на ПТП. Затова от 2017-а СО настоява за промяна в наредбата на министерството на регионалното развитие, която да включи мигащото зелено като част от светофарните сигнализации, посочва Георгиев.

В своя скорошна позиция МРРБ подчерта, че няма правно основание за въвеждането на мигаща зелена светлина. Причината е, че регламентацията не съществува нито в Закона за движение по пътищата, нито в Наредбата, уреждаща светлинните сигнали, отбелязва председателят на СОС.

В резултат на активната намеса на Столичната община и след ясно изразената гражданска позиция по темата, от МРРБ казаха, че ще променят наредбата си. Така мигащото зелено беше запазено в сигнализацията на светофарите, информира председателят на СОС.

- реклама -