Борисов
Снимка: Архив

Важен разговор между Борисов и новия руски посланик

Премиерът в оставка Бойко Борисов проведе работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация в България Н. Пр. Анатолий Макаров.

Те обсъдиха актуалната политическа ситуация, както и теми от международния дневен ред

Двамата се обединиха около мнението, че кризата в Близкия изток може да бъде разрешена само чрез мирни преговори. Войната не е решение. Трябват общи държавнически решения за преодоляване на мигрантската вълна към Европа и разрешаване на заобикалящите ни конфликти“, заяви премиерът Борисов.

Борисов и посланик Макаров обсъдиха напредъка и постигнатото до момента в отношенията в сектор енергетика. Двамата изразиха желание за продължаване и засилване на диалога и сътрудничеството между Република България и Руската федерация в енергийния сектор.

„Ръководителят на руската дипломатическа мисия в София акцентира на това, че в последните месеци преди оставката на правителството бяха направени „сериозни крачки напред“ в руско-българските отношения. Постигната бе договореност за изплащане на дълга за АЕЦ „Белене“, посочен бе взаимният интерес от реализацията на газовия хъб „Балкан“, намерено бе приемливо и за двете страни решение за ремонта на двигателите на самолетите Миг-29“, се казва в съобщението на руското посолство.

Макаров е казал, че „тази положителна динамика трябва да се запази и това е невъзможно без приемственост в политическата линия на самата България“. Посланикът е изразил надежда, че конструктивният диалог ще бъде продължен и от следващото правителство.

По време на срещата в Министерския съвет дипломатът поднесе съболезнования на близките на загиналите и пожела бързо възстановяване на пострадалите след трагедията в шуменското село Хитрино на 10 декември. От своя страна Борисов благодари за подкрепата и запозна руския посланик с действията и мерките, предприети от правителството за справяне с тежката ситуация. Той подчерта, че в момента действа Национален план за справяне с бедствия и аварии, както и че всички пострадали от бедствието семейства са финансово подпомогнати от държавата. „Неведнъж съм казвал, че материалните щети се оправят, но за съжаление, не можем да върнем човешкия живот“, каза Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

- реклама -