въздушен транспорт, възстановяване

Въздушният транспорт няма да се възстанови поне до 2024 година

Въздушният транспорт по света няма да се върне към нивата от преди коронавирусната пандемия поне до 2024 г.

Това заявиха от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA), предава AFP, цитирана от Фокус.

Несигурностите, свързани с отварянето на границите е главният фактор, който ще попречи на възобновяването на международния въздушен трафик, заявиха от асоциацията в изявление.

В актуализация за осакатяващото въздействие на пандемията върху въздушните пътувания IATA цитира бавно ограничаване на вируса в Съединените щати и развиващите се страни и по-слаба перспектива за корпоративни пътувания.

Съществуващите бариери пред пътуванията и новите ограничения на някои пазари също претеглят на по-близките перспективи, каза IATA, като намали прогнозата си за броя на пътниците през 2020 г. до 55% спад – по-рязко от спадът от 46%, предвиден през април.

Броят на пътниците през юни е намалял с 86,5% спрямо предходната година, съобщи организацията след свиване с 91% през май.

Превозвачите на дълги разстояния може да се наложи да разчитат повече на товари, за да поддържат жизнеспособността на някои маршрути поради по-малкото търсене на бизнес, смятат от Асоциацията.

IATA, която включва 290 авиокомпании от целия свят, предвижда приходите на тези компании да бъде намален наполовина през настоящата година спрямо 2019 г.

- реклама -