Въздушните линейки тръгват през януари

Въздушните линейки тръгват през януари. Първият медицински хеликоптер у нас ще е в готовност за дежурство от края на януари.

Първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха ще може да носи дежурства от края на януари догодина от Летище София. Това каза днес пред журналисти Димчо Добрев, изпълнителен директор

на „България Хели Мед Сървиз“.

Вторият хеликоптер трябва да пристигне до 30 юни в Долна Митрополия и с него също да започнат дежурства.

Изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз“ обясни, че първият хеликоптер трябва да бъде готов за техническо приемане до 15 декември тази година. След като бъде приет технически и оформена документацията, премине и плащането,

до 20 дни той трябва да бъде пребазиран

в България, за да премине официалното му приемане тук. Можем да го очакваме в първата половина на януари догодина. След това предстоят процедури по неговата регистрация, издаване на необходимите сертификати, процедура по дообучение на пилотите, облитане на площадките и чак тогава вече ще можем да носим дежурства само през светлата част на денонощието, каза още Добрев.

Той припомни, че предстои България да

придобие шест хеликоптера за оказване на медицинска помощ по въздуха. Те ще бъдат базирани на шест оперативни площадки в страната.

В ход е изпълнението на договора за получаване на машините, върви и процесът на обучение на персонал за обслужването

на хеликоптерите и за тяхната летателна

експлоатация, отбеляза още той. В момента шестима пилоти се обучават в Италия, а в неделя заминават и двама души от инженерно-техническия състав, допълни Добрев.

Вече е започнал процесът и по изграждане на болнични вертолетни площадки, така че в съответния периметър на действие на хеликоптера пациентът или пострадалият да бъде приет в болница, която да му окаже адекватно лечение, каза още изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз“.

Димчо Добрев беше сред гостите на

церемонията по откриване на първото лицензирано хеликоптерно летище за обучение на курсанти и оперативна база за спешна медицинска помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS).
- реклама -
error: Съдържанието е защитено