тестване, Гърция, Омикрон, разпространение, вирус

Въвеждат масово тестване в Гърция заради разпространението на Омикрон

Гърците масово се тестват, поради силното разпространение на варианта Омикрон в страната. Мерките се спазват под заплахата от високи глоби.

При температури около 20 градуса гърци и туристи в неделния ден са на разходка по брега на морето. Заведенията са пълни с клиенти.

Гърците чакат на опашки, за да се тестват днес. Необходим е негативен тест, за да отидат утре на работа. Други се страхуват, че по празниците са контактували с много хора и има вероятност да са заразени.

С 50 хиляди евро глобиха частно лице, което е организирало новогодишно събиране на 400 души. Затвориха заведения за неспазване на ограничителните мерки.

По-нисък ръст показва броят на заразените за последното денонощие, но в следващите дни се очакват отново много високи стойности.

Министърът на здравеопазването Танос Плеврис съобщи, че в тежко състояние са хоспитализирани само носители на коронавирусния вариант Делта. Здравните власти в Гърция регистрират висока активност на варианта Омикрон, който обаче протича с по-леки симптоми.

Правителството обяви, че отпуска помощи за заведенията, които останаха затворени поради ограничителните мерки.

Източник: БНТ

- реклама -