Във ВСС повече от час дебатират дали да открият нова процедура или да прегласуват номинацията на Иван Гешев

„Никой не омаловажа казаното от Румен Радев, беше излишна пламенната му защита от преждеговорищите.“ Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на заседанието на Пленума на ВСС, на което трябва да се гласува отново кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. До тук се стигна след като президентът Румен Радев не подписа указа за назначаването му за главен прокурор.

Според Цацаров Пленумът на ВСС трябва да реши как се процедура оттук-нататък. Дали да се гласува повторно предложение до президента или да се стартира нова процедура за избор.

Повече от час продължава заседанието на ВСС, председателствано от правосъдния министър Данаил Кирилов. За разлика от предишния път, сега кандидатът Иван Гешев не присъства в залата, но е в сградата на ВСС.

В началото на заседанието думата поиска председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той заяви, че споделя критиките на президента за това, че номинацията е само една.

„Ако неглижираме президентската институция, тя може да се превърне нещо като нотариат за подпечатване на предложенията. По този начин се влияе на авторитета на институцията. Никой в тази зала не се ползва с подкрепата на 2 милиона души, затова ние трябва да се съгласим с решението на Радев“, аргументира се Панов.

В зала се чу и друго мнение за стартирането на нова процедура за избор на главен прокурор. Атанаска Дишева също коментира, че не трябва да се пренебрегва ролята на държавния глава в правото му да наложи вето. Цветинка Пашкунова също заяви, че висшите магистрати дължат на обществото нова процедура по избор на главен прокурор.

Два сигнала за поставено взривно устройство в сградата на ВСС са постъпили на телефон 112 – единият късно снощи, другият – рано тази сутрин.

Както и при първото гласуване, пред сградата на ВСС имаше протести – срещу избора на Гешев и в подкрепа на номинацията.

Полицейското присъствие в района отново е изключително засилено. На място освен полицаи има и пожарна и линейка.

 

Спряно е движението на трамваи 20 и 22, а гражданите могат да се възползват от временни автобусни линии.

- реклама -