Хуан Гуайдо стачка Мадуро венецуела

Във Венецуела: Гуайдо организира стачка, Мадуро се заканва на опозицията

Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо обяви, че ще организира стачка в държавния сектор на страната срещу президента Николас Мадуро.

Това съобщи ДПА, цитирана от БТА.

„Държавните служители, работниците, синдикатите няма да продължат да работят с /…/ режим, който ги хвърля в затвора и ги преследва“, заяви Гуайдо на среща с ръководители на профсъюзи на държавни служители в столицата Каракас.

Гуайдо увери, че ще отмени уволненията по политически причини и обеща „амнистия“ на служителите в държавния сектор, които се обърнат срещу Мадуро. Подобно предложение Гуайдо направи и на военните, припомня агенцията. Стотици войници и офицери дезертираха и отидоха в съседна Колумбия.

Опозиционният лидер призова държавните служители да се готвят за стачка, макар че не посочи конкретна дата, и заяви, че незабавен приоритет сега е да се прокара закон, гарантиращ правата на държавните служители. Трийсет и пет годишният председател на Националното събрание, контролирано от опозицията уточни, че днес ще свика заседание на парламента за изработването на закона.

А президентът Николас Мадуро заяви днес, че ще разгроми опозицията, която нарече „лудо малцинство“, решено да дестабилизира страната.

Това е първото публично изявление на Мадуро след като  Хуан Гуайдо му отправи предизвикателство, завръщайки се във Венецуела в понеделник с риск да бъде арестуван, след десетдневна обиколка в пет латиноамерикански страни въпреки забраната на властите да напуска страната.

На церемония по случай шестата годишнина от смъртта на бившия венецуелски президент Уго Чавес, Мадуро призова привържениците си да участват в „антиимпериалистически демонстрации“ в събота, 9 март, които ще съвпаднат с митинг на опозицията, обявен по-рано от Гуайдо.

На 9 март 2014 г. тогавашният президент на САЩ Барак Обама подписа указ, в който Венецуела беше обявена за „изключителна заплаха за националната сигурност на САЩ“, припомня ТАСС.

През април 2015 г. Мадуро обяви 9 март за „Ден на боливарския антиимпериализъм“.

- реклама -