БЦЖ, ваксина, коронавирус, изследване

Във Великобритания започват да тестват ваксината БЦЖ срещу К-19

Учени от Обединеното кралство започнаха тестването на ваксината БЦЖ (разработена през 1921 г.), за да проверят дали тя може да участва в лечението на Covid.

За това съобщава BBC.

Ваксината е предназначена да спре туберкулозата, но има някои доказателства, че може да предпази и от други инфекции.

Около 1000 души ще вземат участие в процеса в университета в Ексетър.

Ваксините са предназначени да тренират целенасочено имунната система, като оставят трайна защита срещу една конкретна инфекция.

Този процес причинява промени в имунната система. Това изглежда повишава отговора на организма на други инфекции и учените се надяват, че дори може да даде на нашите тела предимство срещу коронавируса.

„Доказано е, че БЦЖ ваксината повишава общия имунитет, което може да предложи известна защита срещу COVID-19“, казва професор Джон Кембъл от университета на Ексетър.
„Целта ни е да установим дали БЦЖ ваксината би могла да помогне за осигуряване на защита на хората, които са изложени на риск от заразяване. Ако ефикасността й се потвърди, ще можем да спасяваме човешки животи по достъпен начин“, допълва Кембъл.

Проучването в Обединеното кралство е част от международното проучване Brace, което се провежда в Австралия, Холандия, Испания и Бразилия, като набира общо 10 000 души.

Изследването ще се съсредоточи върху лекарите и здравните работници, тъй като те са по-склонни да бъдат изложени на коронавирус, така че изследователите ще знаят по-бързо дали ваксината е ефективна.

„Това би било важен инструмент в отговор на Covid-19 и бъдещите пандемии“, казва шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус. В статия за Lancet той твърди, че БЦЖ ваксината има потенциал да „преодолее пропастта преди да бъде разработена ваксина, специфична за дадена болест“.

Изследователите обаче предупреждават, че набирането на доброволци преди зимните месеци може да бъде затруднено във време, в което страната трябва да се справя с втора вълна от инфекции.

- реклама -