Великобритания, ваксина,Oxford/AstraZeneka

Във Великобритания започна имунизацията с ваксината на Oxford/AstraZeneka

82-годишният пациент на диализа Брайън Пинкър стана първият човек във Великобритания, имунизиран с новата ваксина на Oxford-AstraZeneca.

Въвеждането в употреба на ваксината на Оксфордския университет и компанията „Астра Зенека“ срещу новия коронавирус е триумф на британската наука, заяви британският здравен министър Мат Ханкок

Оксфордската ваксина беше одобрена на 30 декември след изпитания, които показват, че тя има 70% ефективност. Данните показват и силен имунен отговор при възрастни хора. Има и данни, които предполагат, че усъвършенстването й може да увеличи защитата до 90%.

Великобритания е поръчала 100 милиона дози. 

Тази ваксина също се поставя  в две дози Това може да е една от най-лесните за разпространение ваксини, защото не е необходимо да се съхранява при много ниски температури.

Ваксината е създадена на база отслабена версия на вируса, който е модифициран така, че да не се разпространява при хората.

По време на интервю за Би Би Си премиерът Борис Джонсън заяви, че 530 000 дози от ваксинатавече са доставени в болници и здравни центрове.

По данни на националното здравеопазване до момента има оборудвани най-малко 700 здравни пункта за ваксиниране, като още стотици ще бъдат разкрити през следващите седмици.

Борис Джонсън пък не пропусна да се похвали, че масовото ваксиниране протича много успешно, че около 1 милион британци вече са получили първата доза – повече отколкото в цяла Европа. Великобритания все пак започна масовото ваксиниране на 8 декември, а ЕС едва на 27 декември.

Здравните съветници на правителството междувременно защитиха решението за удължаване на срока за поставяне на втората доза до 12 седмици, защото е много по-добре колкото се може повече хора да получат по-рано първата доза.

Шесто денонощие поред броят на заразените е над 50 000. Най-критично е положението в Лондон и Югоизточна Англия, където върлува новият щам на вируса, който се разпространява по-бързо, но вече и в други части не само на Англия, но и в Шотландия и Уелс има регистрирани случаи.

Джонсън заяви, че с оглед на кризата не изключва още по-голямо затягане на мерките.

Това означава, че райони в по-ниска степен на местна карантина ще преминат в по-висока.

В момента има четири степени на местна карантина, като най-висока е твърде подобна на пълен локдаун. Премиерът обаче  намекна, че може да бъде учредена и пета степен на местна карантина. Мнозина се питат какво означава това.

Големият проблем обаче около всички тези степени, карантини и ограничения е какво ще се случи с училищата, които функционираха преди коледната ваканция. За правителството образованието е приоритет и то не иска процесът на обучение да бъде нарушаван, въпреки че има данни за разпространяване на заразата и сред младите хора.

От днес трябва да бъдат подновени занятията в основните училища, но правителството отстъпи на натиска това да не стане в Лондон и части на Югоизточна Англия по вече споменатите причини.

Премиерът Борис Джонсън обаче призова родителите в онези райони, където училищата ще бъдат отворени, да изпратят децата си. Има сведения, че в някои райони няма да се съобразят с инструкциите на правителството и ще преминат към онлайн обучение.

Профсъюзите настояват всички училища да бъдат затворени от днес поне за две седмици.

По принцип се очаква учениците, които са последна година в средното образование да тръгнат на занятия на 11 януари, за да могат да бъдат максимално подготвени за матурите в края на учебната година.

Останалите класове няма да тръгнат на училище по-рано от 18 януари. Подобно е положението и в колежите и университетите.

 

- реклама -