сн. БГНЕС

Във Великобритания получават имунизационна карта, ако се ваксинират срещу COVID, ще трябва да я носят

Великобритания започва програмата си за ваксинация срещу COVID-19 тази седмица. Други страни вероятно ще последват скоро примера й. Правителствата искат да успокоят хората за безопасността и ефикасността на ваксините и да убедят критична маса от тях да се ваксинира.

Милиони британци ще получат идентификационна карта, че са били ваксинирани срещу COVID-19, съобщава в. „Дейли мейл”. Те ще бъдат призовани да носят този документ със себе си навсякъде, въпреки че правителството отрече тези карти да се разглеждат като своеобразен имунизационен паспорт, допълва изданието.

Външният министър на Великобритания Джейсм Клевърли отказа да потвърди дали тези карти ще са своеобразен „пропуск” за завръщане към нормалния живот на Острова, но призна, че те „ще са основното средство за отблокиране  на живота на гражданите и на икономиката”. Пред „Скай нюз” първият британски дипломат заяви, че се надява, че те няма да бъдат изисквани при влизането в пъбове или ресторанти, както и при посещението на спортни събития.

Бившият министър Дейвид Джоунс беше категоричен, че кабинетът на Борис Джонсън трябва ясно да подчертае, че тези карти не трябва да бъдат използвани, за да се спрат хората да живеят нормално, и ако е необходимо – премиерът трябва да издаде необходимият закон. „да носиш в себе си подобна карта трябва да е решение, основано изцяло на свободен избор. Мисля, че хората трябва да се ваксинират, но не мисля, че решението им за това трябва да бъде повлияно от това дали ако не го направят ще могат да отидат на ресторант или на театър. Именно това е заплахата, идваща от тези карти. Не мисля, че е редно, на хората да бъде забраняван достъп, ако не носят у себе си тези карти”, заяви той.

- реклама -