Франция, ваксинация, тест

Във Франция въвеждат задължителна реваксинация за пожарникари и медицински персонал от 30 януари

Във Франция въвеждат задължителни реваксинации на пожарникари и медицински персонал от 30 януари. Това съобщи министърът на социалните въпроси и здравеопазването Оливие Веран.

„Ще засилим ангажимента да ваксинираме медицинския персонал и пожарникарите с трета доза от 30 януари“, каза Веран. Според него това е необходимо, за да се избегне увеличаване на броя на служителите от тези категории, които не могат да ходят на работа поради заразяване с COVID-19 и карантина след контакт със заразени.

Във Франция, включително в района на Париж, са установени няколко групи от заразяване с новия щам „Омикрон“.

Страната ще отмени концертите и фойерверките в новогодишната нощ. В началото на януари правителството ще обсъди законопроект, който предвижда замяна на санитарните карти със сертификати за ваксинация.

Наличието на такъв сертификат, издаден само на ваксинираните, ще е необходимо за достъп до институции за отдих и култура. Досега здравната карта се издаваше както след ваксинация с одобрени в Европейския съюз лекарства, така и въз основа на свидетелство за минало заболяване. Франция преживява петата вълна на COVID-19.

Миналата сряда бяха идентифицирани около 63500 хиляди заразени. Такива показатели не са регистрирани в страната от април. Властите са загрижени за бързото разпространение на новия щам на коронавируса Омикрон.

Източник: БНТ

- реклама -