Франция, план, терористична заплаха,

Във Франция е задействано максималното ниво за заплаха от терористични атаки, премиерът обеща ответен удар

Властите във Франция задействаха максималното ниво на плана при терористично нападение.

В страната се привеждат в ход всички мерки по плана Vigipirate. Планът е създаден през 1978 година за ранно предупреждение за терористична заплаха.

Премиерът Жан Кастекс обеща „безпощадна реакция“ на днешните нападения в Ница и Авиньон.

Днес мюсюлманския свят отбелязва рождението на пророка Мохамед.

Френската полиция съобщи, че се очакват и други терористични атаки и се ангажира да засили контраекстремистките мерки в страната.

Всичко започна с обезглавяването на учителя по история Самуел Пати в покрайнините на Париж от радикализиран 18-годишен младеж от чеченски произход. Престъплението бе извършено заради това, че Пати е показал карикатури на пророка Мохамед на своите ученици по време на урок по история – нещо, което се разглежда като богохулство в исляма. Убийството беше извършено в деня на процеса, свързан с терористичния акт срещу френската медия „Шарли Ебдо“, станала популярна с публикуване на антиислямски карикатури. Скоро след нападението срещу учителя в Париж вестникът отново публикува карикатури и ги прожектира върху сграда, за да могат да бъдат видени от всички.

По време на националната церемония за сбогуване с учителя, президентът Еманюел Макрон заяви, че Франция ще продължи да защитава свободата на словото и няма да се отказва от карикатурите. Изявлението на френския президент предизвика негативна реакция в ислямския свят. Турският президент го посъветва да се прегледа при психиатър, а Иран се възмути жестоко.

Реджеп Тайип Ердоган дори заведе дело срещу френското издание за негова лична карикатура. Той е изобразен седнал на фотьойл само по долни гащи, придърпвайки роклята на жена, облечена в ислямски дрехи, като в същото време възкликва: „О! Пророк!“ „Няма какво да кажа на тези злодеи, които толкова обиждат любимия ми пророк“, каза Ердоган.

 

 

- реклама -