кърмене

Във Финландия искат узаконяване на кърменето на обществени места

Финландските здравни служители настояват за закон, който да защитава кърмещите майки от недопускане до обществени места, включително ресторанти и кафенета.

Органът по здравеопазване (THL) призова миналата година за ново законодателство, гарантиращо правата на жените да кърмят дете навсякъде на обществено място във Финландия. Сега активистите започнаха петиция в подкрепа на предложението, което де поддържа и от националната асоциация на акушерките.

Ако събере 50 000 подписа в рамките на шест месеца, депутатите ще бъдат принудени да обсъдят този въпрос в парламента.

„Опасявам се, че общото отношение към кърменето не е много добро в момента“. Това каза в интервю за АФП съорганизаторът на петицията Кати Бхаттачаря. Тя е студентка, работеща като медицинска сестра в Хелзинки.

Финландските жени кърмят средно повече децата си, отколкото в много други европейски страни. THL обаче казва, че нивата на кърмене във Финландия са по-ниски в сравнение с други скандинавски държави.

Финландия също така не се вмества в препоръките на Световната здравна организация през първите шест месеца бебетата изключително да се хранят с майчино мляко. Според длъжностни лица отрицателните обществени нагласи към майките, които кърмят бебетата си, отчасти са виновни за положението.

Предложеният закон, гарантиращ правото на кърмене на обществени места, ще приведе Финландия в съответствие със страни като Великобритания и САЩ. Там вече е незаконно собствениците на предприятия да дискриминират кърмещите майки.

- реклама -