магазин ваучери

Ваучерите за храна ще свършат в края на август

Очаква в края на август да бъдат изчерпани квотите за ваучерите за храна, което е безпрецедентно рано. За това сигнализират работодатели, синдикати и асоциацията на операторите на ваучери, цитирани от „Сега“.

Причина е големият интерес.

Всяка година се включват все повече фирми.

По данни на асоциацията около 400 хил. работници получават допълнително до 60 лв. към заплатата си под формата на ваучери за храна. Общата сума за ваучери се определя всяка година от Министерството на финансите.

За 2016 г. тя е 260 млн. лв.

Определената за годината сума се разделя на квоти – за тази година те са 130 по 2 млн. лв. В края на юли са останали само 15 нераздадени квоти за общо 30 млн. лв.

Работодателите са поискали от финансовия министър да се създаде междуведомствена работна група, която да обсъди промени във ваучерната система. Те предупреждават, че голяма част от близо 400 хил. служители и техните домакинства няма да получат част от своя доход за последните 4 месеца на годината и това може да доведе до социално напрежение.

От Министерството на финансите са съобщили, че работна група вече преценява необходимостта на ревизия на законодателството.

Синдикати и работодатели твърдят, че нямат информация групата да е създадена.

Бизнесът и синдикатите настояват квотите да отпаднат или да се намери по-справедлив механизъм за определянето им. От асоциацията посочват, че от 42 страни в света, в които действа ваучерна система, само у нас има квоти.

Ваучерите са в размер на 60 лв. месечно, освободени са от осигуровки и данъци и работодателите ги предпочитат като бонус към заплатата.

- реклама -