Христо Терзийски
сн. БГНЕС

Вътрешният министър: Проверяваме всички обстоятелства как ГДБОП е нахлул на грешен адрес

Разпоредена е дисциплинарна проверка за установяване на всички обстоятелства за сгрешения адрес от ГДБОП. Това каза министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушването си в пленарна зала за грешката при акция на униформените.

Той поясни, че служителите от екип номер 9 са разбрали адреса сутринта преди акцията. „Преди пристигане на място са обезпечили периметъра, въведени са коректните данни, в последтвие обаче е установено, че вместо в блок 7, екипът е пристигнал на адрес в блок 4 в кв. „Левски“ Г„, допълни министърът.

Той даде разяснение и за самата акция и организираната престъпна група,срещу която е била насочена.

„В ГДБОП е получена оперативна информация за организирана престъпна група, занимаваща се с притежание и разпространение на наркотични вещества, незаконна банкова дейност, осъществяване на действия по рекет, изнудване и други силови действия срещу длъжници, извършване на имотни и финансови измами. Налични са и данни, че лицата извършват дейност, свързана с трафик на хора“, каза още Терзийски.

„Във връзка с горепосочената информация, след доклад в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство по описа на ГДБОП – МВР и прокурорски номер по описа на Специализираната прокуратурата. След извършване на множество оперативно-издирвателни мероприятия, които разширяват първоначално постъпилите данни, е установено, че организираната престъпна група е по-мащабна и има разнородна престъпна дейност. Установено е, че ясно изразена водеща функция в групата имат две лица. Едното от които се смята за мозък, а на едно ниво с него е второто отговарящо за силовите действия и намирането на подставени лица, обслужващи интересите на организирана престъпна група“, каза още министърът на вътрешните работи.

Операцията е била под надзора на Специализираната прокуратура и със съвместно участие на сили от ГДБОП, Главна дирекция „Жандармерия“, СОБТ, Специализирани полицейски сили СДВР.

- реклама -