Румяна Бъчварова бежанци мигранти поток

Вътрешните министри на България и Австрия обсъдиха миграционната криза

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и федералният вътрешен министър на Австрия Волфганг Соботка обсъдиха сътрудничеството по противодействие на нелегалната миграция и каналджийството и намирането на общи решения. Това стана по време на работното посещение на министър Бъчварова в Графенег, Австрия по покана на австрийския й колега.

По време на двустранната среща

вътрешните министри подчертаха, че общата ситуация в Европа изисква търсенето на нови решения. Министър Соботка подкрепи позицията на България, че диалогът с Турция трябва да продължи, съобщиха от МВР. Необходимо е равномерно да бъде разпределена тежестта по грижата за мигрантите, получили статут на бежанци, подчерта от своя страна министър Бъчварова.

Двамата министри обсъдиха

и предизвикателствата при прилагането на механизмите за релокация, както и възможността да бъдат създадени изнесени центрове за регистрация на кандидати за убежище, които да бъдат ситуирани в близост до или в страните на произход. Това би дало възможност за обективна оценка на място относно наличието на условия за кандидатстване за убежище в Европа. Директорът на Федералната криминална полиция ген. Франц Ланг, който също участва в срещата, оцени високо създаването на специализиран център за противодействие на нелегалната миграция и каналджийството към българското МВР и изрази готовност за партньорство.

По време на визитата си в Австрия, вътрешният министър Румяна Бъчварова участва в работнa среща между България, Австрия и заместник-директорът на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС “Фронтекс“ Бернд Кьорнер. Българският вътрешен министър и заместник-директорът обсъдиха възможността за изпращане на допълнителни 100 души гост-офицери на Фронтекс в България. По време на разговорите бяха изяснени и възможностите за ползването на ресурси на „Фронтекс“ при връщане на лица в страните на произход. При планиране на полети от други европейски страни, София може да бъде включвана като част от маршрута към страната на произход.

Министър Бъчварова се срещна и със заместник министър-председателя на Долна Австрия и бивш австрийски вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер. Двете обсъдиха миграционната обстановка и мерките, които България предприема за недопускане на вторични миграционни потоци от България към държави от Централна и Източна Европа, и разширяването на сътрудничеството с Долна Австрия.

- реклама -