пленум

Вътрешната опозиция в БСП свиква извънреден пленум заради ген. Радев

Подписка за свикване на извънреден пленум на „Позитано“ 20 върви сред вътрешнопартийната опозиция в БСП. Те роптаят срещу кандидатурата за президент на военния летец ген. Румен Радев, която по думите им „била наложена“ от ръководството.

Те ще се съберат в партийната централа в неделя преди обед. За тогава бе насрочено заседание на Националния съвет, на което да се направи официалната номинация на левия кандидат-президент.

Ръководството обаче отложи пленума, тъй като двама от номинираните – ген. Румен Радев и омбудсманът Мая Манолова не могат да се кандидатират все още заради заеманите от тях длъжности.

Пленум все пак ще има

Според устава на БСП, пленум може да бъде свикан от Изпълнителното бюро на БСП или по ис­ка­не на ед­на тре­та от чле­но­ве­те на Националния съвет. Ръководството обаче изпревари опозиционерите и обяви, че е решило заседание да има, но не в неделя, а в сряда. До тогава се очаква ген. Радев, чиито указ за освобождаване вече е издаден от президента да бъде освободен формално и от военния министър.

Неговата кандидатура удоволетвори и АБВ, които вече се договориха с ръководството на БСП да издигнат генерала. Преди това обаче предложенията на лидерите Нинова и Първанов трябва да бъдат одобрени от партийните органи.

- реклама -