болница, менингит, Иван Митев, София, дете, починало

Проверяват три болници заради случая с починалото от менингит дете

Ще бъдат проверени всички лечебни заведения, където е преглеждано починалото от менингит 5-годишно дете. Това съобщи пред журналисти служебният здравен министър Стойчо Кацаров, който присъства на официалното откриване на новия монопланов ангиограф в Националната кардиологична болница.

„Що се отнася до действията на лечебното заведение, е започнала проверка от „Медицински надзор“, ще бъдат проверени всички лечебни заведения“, каза Кацаров след като днес се появи информация, че няколко болници отказали да приемат болното дете.

Днес РЗИ-София ще разпространи официално цялата информация, с която разполага, тя ще бъде публикувана до обяд, каза още Кацаров.

„Предприети са всички необходими противоепидемични мерки и мерки за изолиране на причинителя на заболяването“, увери министърът.

По-рано днес стана ясно, че в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София е започнала вътрешна проверка по случая с починалото от менингит 5-годишно дете. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Благомир Здравков пред БНТ.

По думите му лекарите са направили всичко възможно за спасяването на детето:

„И всъщност в нашата болница са направени всички реанимационни мероприятия“, обясни той.

Призована е и агенция „Медицински надзор“ да направи одит по случая:

„Ние сме пуснали писмо към Агенцията „Медицински надзор“. Да дойдат, да проверят всичко, абсолютно неетично е и спрямо семейството и родителите и спрямо всички участвали в диагностиката и лечението да се оповестяват тези данни публично на този етап“, каза още д-р Здравков.

Очакват се резултатите от аутопсията на детето.

Ще бъде извършен одит на действията на РЗИ. Директорът на инспекцията Данчо Пенчев съобщи, че от взетите общо 290 проби, няма друга положителна на този етап.

- реклама -