Васко Василев след концерта на Айфеловата кула: Остава ми само да свиря на Луната (Снимка)

Трудно има място за концерт, което може да „бие” Айфеловата кула. Може би ми остава само да свиря на Луната. Това заяви световноизвестният цигулар Васко Василев пред NOVA. В неделя вечер той предизвика истински фурор с концерт в камерната зала

на първия етаж на символа на Париж.

Концертът е организиран от Българският културен институт във френската столица. С невероятното събитие институтът чества Деня на българската просвета и култура 24 май и 20 години от основаването си.

Васко Василев разказа, че е емоционално свързан с Париж. Още като ученик в Москва, той отива там на конкурс, който поставя началото на кариерата му. Майка му, която е бременна, свири с него на конкурса. Тя ражда брат му в 7-ия месец, като по поръчка

за изпълнението, разказа виртуозът.

След това много емоционално преживяване следва и голямо разочарование. Връщайки се в Москва, Василев е изгонен от училището. Той не донесъл подарък от Париж на началника на училището, което било голям гаф в епохата на социализма. „Имаше и други причини, имах двойка по история на комунистическата партия”, добави виртуозният цигулар.

На невероятния спектакъл на Айфеловата кула Василев  бе заедно четирима

от своите колеги от Кралската опера „Ковънт Гардън”.

Французойка, японка, австрийка, англичанин и българин се срещнаха под звездите на Париж, за да отбележат заедно отминалия 24 май.

Това са  Флоранс Гарел /цигулка/,  Каору Ямада /цигулка/, Матю Кетъл /виола/,

Гундула Лайтнер /виолончело/.

В програмата на концерта, наред с произведения на Вивалди, Бизе, Брамс, Сен-Санс, „се промъкна“ и българското “криво хоро”, което предизвика истински фурор сред елитната публика.

Васко Василев пристигна за концерта в Париж директно

от Япония, където имаше участия.

Концертната зала, която се намира на първия етаж на Айфеловата кула, е бутикова, с около 200 места и предоставя изключително красива гледка към града.

Сега остава само да видим дали Василев няма да сбъдне мечтата си и някой ден наистина да свири на Луната.

- реклама -