Златно перо

Васко Кеца и още 23 творци получиха отличия за култура и изкуство „Златно перо“ – СНИМКИ

За 24 пъти бяха връчени отличията за принос към българската култура и изкуство „Златно перо“. В навечерието на Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май, 24-ма творци получиха изящната брошка във формата на писец, която се изработва от 24-каратово злато.

Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи отличието на изтъкнатия ни композитор Стефан Димитров, който тази година навърши 70 години. Сред останалите отличени са емблематичния певец Васил Найденов, писателката Здравка Евтимова, актьора Владимир Пенев, на пианистката Пламена Мангова, джазмена Ангел Заберски, диригента Юли Дамянов, и други родни творци.

Васил Найденов благодари за признанието и заяви, че въпреки превратностите на времето, българската музика е оцеляла

перо

„Приятно е човек да получава награда, но е важно и кой те награждава. Когато те награждават сериозни музиканти, това е въпрос на чест“, каза той и с тъга отбеляза, че държавата е оставила изпълнители като него без пенсии, забравяйки, че както преди, така и сега те пълнят зали.

Найденов обяви, че преди седмица е завършил песента „На случайна гара“, която е създадена за филма на проф. Иван Ничев „Можеш ли да убиваш“.

„Не съм я дал още по радиата, защото не съм убеден, че ще я завъртят. В България музикалните редактори не желаят да пускат балади и бавни неща. Едните били съвременни, а другите демоде. Защо тогава английските певици могат да пеят балади, а българските – не. Това е причината да не произвеждам нищо ново. Надвих си на масрафа и мога да оцелея достатъчно добре. Доказвам го през вечер, че залите, в които работя са пълни. Много е неприятно човек да се чувства в собствената си държава чужденец“, каза бележитият ни певец, който започва кариерата си като барабанист.

Актьорът Владо Пенев каза, че е горд от факта, че е удостоен и с тази награда. Попитан какви са вкусовете на зрителите, той отговори, че не се ръководи от това какво ги вълнува тях.

„Всяко нещо, което е проява на изкуство и творчество трябва да вълнува преди всичко създателите си. Всичко, което е направено, защото е модерно, актуално и ще има рейнтинг, ми се струва нестойностно. Всяко нещо, което вълнува истински създателите си, е стойностно, и това би трябвало да вълнува хората“, заяви Пенев и добави, че в последните години прави само това, което много харесва и иска.

Едно от отличията беше присъдено на Софийската филхармония, по повод 90-годишнината на оркестъра. Отличие получи и БНТ по случай своя 60-ти юбилей.

- реклама -