Василев: Правителството успя да осигури сравнително стабилни цени на основните енергоизточници

Василев: Правителството успя да осигури сравнително стабилни цени на основните енергоизточници.

„Последните 5 месеца станахме свидетели на няколко много сериозни кризи – едната започна с повишаване цените на енергоизточниците.

Втората голяма криза е

войната в Украйна, която доведе до по-трудни и скъпи доставки, както и запасяване с продоволствие“. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на парламентарен блиц контрол.

„Това, което ние наблюдаваме,

е значително увеличение на производството в българската икономика. Увеличението е с над 20%. Същото нещо се отнася и за износа. Това се дължи до голяма степен на българските фирми и на българските работници, които са си свършили добре работата и са били ефективни“, заяви той.

По думите му правителството,

с помощта на парламента, успя да осигури сравнително стабилни цени на основните енергоизточници.

„Цената на електроенергията за бита е на нивата от юли месец миналата година. Това е безпрецедентно в Европа“, подчерта Василев.

Той добави, че въпреки

прекъсването на доставките на газ, ценовите нива, които в момента „Булгаргаз“ заявява в КЕВР, са подобни или малко по-ниски от тези, които бяха април месец.

На въпрос на депутата Цончо Ганев все още ли стои зад мнението, че България трябва да въведе еврото от 2024 година, министърът заяви, че Планът за въвеждане на еврото е приет миналата година и е публикуван за обществено обсъждане, като са получени технически бележки

за някои от сроковете.

И допълни: „Еврото се въвежда по текущ курс. Няма промяна в курса. Целевата дата е 1 януари 2024 г. Вие ме попитахте дали ние стоим зад това еврото да бъде въведено и отговорът е „да“.

Вицепремиерът и финансов министър

Асен Василев ще представи повече разчети за предстоящата актуализация на бюджета, както и разходите, които са необходими за прилагането на пакета от мерки, свързани с войната в Украйна.

Гледайте на живо тук парламентарния контрол

- реклама -
error: Съдържанието е защитено