Василев: Първо трябва да намерим политическа подкрепа, после ще говорим за персонален състав

Василев: Първо трябва да намерим политическа подкрепа, после ще говорим за персонален състав.

Номинираният за премиер от „Продължаваме Промяната“

 Асен Василев беше лаконичен на излизане от президенството след връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Първо трябва да намерим политическа подкрепа за програмата на този кабинет, след което ще говорим за персоналния състав“, заяви Василев и допълни:

„Изключително важно е нещата, които са заложени в

програмата за тези 6 месеца, да се случат точно в тези 6 месеца“.

Той посочи още веднъж, че държат да има 121 народни представители в зала, които да застанат много ясно зад тази програма и „които да застанат срещу крупните бизнес интереси, които се опитаха да прокарат през предишното

правителство и които доведоха до неговото сваляне“.

Заедно с Асен Василев в президентството бяха и премиерът в оставка Кирил Петков, доскорошният председател на НС Никола Минчев и председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров. Нито един от тях не даде подробности какво точно са си казали с държавния глава Румен Радев.

Номинацията на Асен Василев беше обявена от министър-председателя в оставка Кирил Петков по-рано днес във видеоизявление. В настоящото правителство в оставка Асен Василев е вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите.

Той беше и служебен министър на финансите в първия

служебен кабинет на министър-председателя Стефан Янев, назначен от президента Румен Радев. Бил е министър на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков от март 2013 г. до 29 май 2013 г.

След получаване на мандата от „Продължаваме Промяната“ имат седемдневен срок, за да излъчат проектокабинет.

В случай, че не успеят, Конституцията предвижда следващият

мандат да отиде при ГЕРБ-СДС, тъй като са втора по численост партия в парламента. По време на консултациите с Радев, от партията заявиха, че нямат да правят опит за съставяне на правителство, а ще върнат обратно мандата, веднага щом го получат.

Това означава, че президентът ще трябва да връчи третия мандат на партия по негова преценка.

Още по темата:

- реклама -
error: Съдържанието е защитено