Василев: Обмисля се немски митничари да помагат в работата на „Капитан Андреево”

Василев: Обмисля се немски митничари да помагат в работата на „Капитан Андреево”.

„Силно вярвам, че в българския парламент има достатъчно отговорни депутати,

за да се приеме актуализация на бюджета,

която е разумна и работи в полза на българските граждани”. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на брифинг с германския му колега Кристиан Линднер.


Законът за актуализация на Бюджет 2022 влиза утре за първо гласуване в пленарната зала.

„Миналата година беше приета актуализация,

която помогна и на бизнеса, и на гражданите,

и успяха да се увеличат и пенсиите. В момента сме в подобен сценарии. Силно се надявам, че ще се намерят достатъчно разумни депутати, които да се грижат за това, което е най-добро за България”, подчерта финансист номер 1.

Кристиан Линднер и Асен Василев
По време на пресконференцията, стана ясно, че Асен Василев и Кристиан Линднер са обсъдили възможността немски митничари да пристигнат у нас, за да подпомагат работата на пункта на „Капитан Андреево“.

„Това е външна граница на ЕС и ние,

заедно с немските колеги, обследваме възможност

как да направим контрола на тази граница максимално най-сигурен, така че да гарантираме, че европейската граница е напълно защитена“, заяви българският вицепремиер.

Двамата министри са разговаряли и за готовността на България да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024г. и подкрепата на Германия в тази посока.
Кристиан Линднер и Асен Василев „Оценявам изключително високо усилията на България като партньор. Тук сме, за да подкрепим България. Поздравяваме я за стабилността на държавните финанси, което е вдъхновение за нас. По отношение на

външния и държавния дълг е изключително

впечатляващо постигнатото от България по отношение на финансовата стабилност. Можем само да се учим от българския опит и от прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост“, изтъкна Кристиан Линднер.

Асен Василев разкри от своя страна, че в момента, като част от общоевропейска платформа за Югоизточна Европа, се работи по общ договор между Гърция, България, Румъния и Украйна за общо количество над 10 млрд. кубически метра газ.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено