Василев: Няма разговори за правителство, няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ

Няма разговори за правителство. Ние имаме ясна позиция, че няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ с първия мандат или с тяхно участие. Това коментира съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев на брифинг в парламента.

„Всички други интерпретации са свободни съчинения на група добронамерени или не чак толкова добронамерени анализатори”, подчерта той.

Защо преговори се водят само с ГЕРБ, Василев уточни: „В момента изискването е да се отпуши работата на парламента с избор на председател на ротационен принцип между двете най-големи партии”.

От ПП-ДБ ще излъчат екип от осем души – юристи, които да изготвят законодателна програма за парламента. Тя трябва да включва законите по Плана за възстановяване, за приемането на България в еврозоната, за Шенген, за съдебната реформа и срещу домашното насилие.

„Заедно с юристи от ГЕРБ, да бъдат стиковани тези закони и евентуално при избор на председател на парламента да има ясна хронограма във времето как това законодателство се случва, за да няма изненади с допълнителни закони”, уточни Василев.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков допълни, че приоритет на настоящото Народно събрание са законът за главния прокурор, Антикорупционната комисия, законите за ПВУ, Шенген и еврозоната.

„Те са важната тема на деня. Затова отиваме да говорим, за да ги придвижим. Тези закони не могат да чакат завинаги, те зависят от времето и това е нашият приоритет. Време е да решаваме тези проблеми стъпка по стъпка”, каза той.

- реклама -