Васил Велев: Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби и мини

630 лв. за мегаватчас трябва да платят небитовите потребители за месец юли, ако не бъдат приети мерки за да могат да им се изплатят компенсациите за ток от държавата.

Това заяви в студиото на „Денят започва“ на БНТ Васил Велев, председател на Управителния съвет (УС) на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) .

„Това е най-високата цена досега и поставя индустрията в кризисна ситуация. За юли месец има закон, според който небитовите потребители трябва да бъдат компенсирани от цените на тока и има таван 250 лв. Сега те ще трябва да платят с 382 лв. повече, което общо за всички става 760 млн. – това е съвсем съпоставима сума с един фонд за заплати“, обясни Велев.

По думите му предприятията ще трябва да изберат какво да платят – заплати или електроенергия, за да не им бъде спрян тока. Велев подчерта, че няма взето от МС решение за вноски във фонда за сигурност на енергийната система.

Служебното правителство ще трябва да обезврежда много бомби и мини, а ние ще трябва да разкажем на нашите работници защо нямат заплати, каза още Велев. В много предприятия се спират други плащания, за да се съберат парите за заплати на работниците – очаква се много да изпаднат в ликвидна криза.
Васил Велев коментира искането на „Булгаргаз“ да увеличи цената на газа за август с 54%

„Не е оправдана постъпката на „Булгаргаз“ да прекрати доставките по дългосрочния си договор с „Газпром“, където цените са много по-ниски. При равни други условия той е значително по-евтин, а всъщност купуваме пак от Русия газ, но чрез посредници, като в крайна сметка България плаща по-висока цена на „Газпром“, колкото ако изпълняваше договора.“

Той заяви, че служебното правителство трябва да седне на масата с преговори с „Газпром“, защото България така или иначе ще трябва да плати за газа, който не получава.

- реклама -