Васил Велев: Фалитите са неизбежни, икономиката ще спре

„Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна – 482 лева за мегават час“, каза в „Тази сутрин“ Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК).

„Това, което се обсъжда като компенсация, е крайно недостатъчно – 50 лева за мегават час, при условие че надвишението е 360 лева“, обясни той.

„Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни, не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре“, прогнозира Васил Велев.

„За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи“, каза Васил Велев.

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

- реклама -