Васил Велев

Васил Велев, АИКБ: Сезираме МВР и ДАНС за цената на тока

Работодателските организации поискаха оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на БЕХ и „Марица-изток 2“ заради рекордно високата цена на борсовия ток.

„Предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират„, това е и причината за протеста на работодателите, каза пред БНТ Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

„Ще блокираме „Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето – и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август“, обясни Велев.

Средната цена е 285 лв., но през деня стига до 330 лв., КЕВР е дал референтна цена за 119 лв.

„Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност, или това, което ние предполагаме – зловредно управление. Управление в полза на определени лица и в ущърб на страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси“, отбеляза Васил Велев.

И обяви, че официално сезира ДАНС и МВР, защото от АИКБ подозират „че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност„.

Според Велев има оферти на борсата, които са „немислими“ и са направени, за да се манипулира борсата.

Източник: БНТ

- реклама -