Васил Велев, работодателите, президента, среща, ток, цени

Васил Велев, АИКБ: През лятото правеха пиар, а трябваше да мислят за бизнеса

Ние от година настояваме да има мярка, която да подкрепя постоянните разходи на компаниите при рязък спад на продажбите. Това коментира по БНТ Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

Ние сме в такова положение, тъй като бизнесите не са напълно затворени, но са с ограничение в дейността, в същото време постоянните разходи си вървят, обясни той.

Вместо през лятото да се изработи такава мярка, това време беше проспано. Имаше хора, които правеха пиар, вместо да правят такива разработки и сега стигаме до тази ситуация, че редица сектори са изправени пред затваряне и фалити.

Домакинствата все по-осезаемо изпадат в една галопираща дупка с повишението на цените, коментира Пламен Димитров, президент на КНСБ. Той посочи като пример драстичното увеличение в цените на основни хранителни продукти като олиото.

Трябва да се компенсират доходите с поне същия темп, който сме имали до момента. Даваме си сметка, че това няма да е лесно за фирмите и точно за това сме съгласни с бизнеса, че трябва да бъде компенсиран от държавата, обясни председателят на КНСБ.

Нека да е ясно, че ние подкрепяме зелените сертификати, подчерта Васил Велев.

Това е по-добрата алтернатива пред пълното затваряне. Ние апелираме към работодателите да насърчат ваксинирането, допълни той.

Тестовете за работещите обаче трябва да бъдат безплатни, тогава ще бъдат равнопоставени тези опции – ваксинация, преболедуване или тестове, допълни от своя страна Димитров.

- реклама -