Васил Терзиев беше поздравен за 9-ти септември

Жилищната сграда „Светлина“ на ул. „Ген. Гурко“ в София, построена за настаняване на висшите служители на Държавна сигурност през 50-те грейна в червено със сърп и чук и надпис „Дом Терзиеви, честит 9 септември!“ късно снощи.

Кандидатът за кмет на София от ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев е внук именно на висшият служител на ДС Васил Терзиев, на който е и кръстен, припомня „Труд“. Между 1952 и 1976 г. той е бил е началник на Трето управление – военно контраразузнаване. От 19 септември 1959 г. е генерал-майор, а от 1971 до 1990 г. е член на Централната контролно-ревизионна комисия на ЦК на БКП. Бащата на Терзиев е работил в Първо главно управление.

Сграда „Светлина“ на МВР е построена през 50-те години на миналия век за настаняване на висши служители на службите за сигурност. Сградата е построена на мястото на терени на гимнастическото дружество, съществувало преди 1944 г. Апартаментите са изключително просторни и луксозни – над 150 кв. м. С два входа – официален вход за живущите и отделен вход за обслужващите жилището, т.нар. слугински вход. На първия етаж на сграда се е намирал стола на МВР.

Ето и част от коментарите:

Виктор Димчев

Честит 9-ти септември на семейство Терзиеви!

Някой се е сетил да освети дома на Васил Терзиев. Сградата на улица Гурко е строена през 50-те от МВР специално за нуждите на висшите служители на ДС.

Кристиян Шкварек

А пък тази вечер по случай 9-ти някой е осветил дома на ДС родата на Васил Терзиев. В жилищна сграда „Светлина“ на улица Гурко, построена през 50-те от МВР за настаняване на висши служители на службите за сигурност.

Смятай колко се е обърнало всичко наопаки – през 2023-та това е акция срещу кандидата на ДЕСНИТЕ…

Никола Николов

Те тука на „Гурко“ в тази кооперация бил израснал днешния претендент за кмет на София Васко Терзиев. Онзи същия дето цялото му семейство е било от върхушката на комунистическата репресивна Държавна сигурност!

Много лош ПР, Терзиев, трагични сте

- реклама -