Божков: Ако одържавят лотарията, напускам Левски 

Собственикът на Левски Васил Божков потвърди официално, че ще няма да има възможност да финансира клуба и ще го напусне, ако бъде приет проектозаконът за хазарта, според който само държавата ще има право да организира лотарийни игри

Законът е такъв какъвто е и ние сме си платили всичко по закон. Изявлението на АДФИ беше ясно и точно. Това каза собственикът на „Левски” Васил Божков преди началото на същинската среща с феновете на тима.

Попитан дали е притеснен от днешната проверка, Божков каза: Принципно ние сме за закон. Тук има грубо нарушение на Конституцията на България. Не може да се разсъждава по целесъобразност.

Повече от пет час днес спецпрокуратурата беше в сградата на Комисията по хазарта. Финансовите инспектори проверяват какво е получила държавата за периода от 2014 г. до 2019 г. от хазартни игри. Според АДФИ спортният тотализатор е плащал по-висока държавна такса от частните лотарии.

По повод думите на Валери Симеонов, че държавата ще намери начин „Левски” да остане, Божков каза: „Валери се закани да закара вода в Перник, както знаете”.

В официална позиция до медиите от „Национална лотария“ АД, „Евробет“ ООД и Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри (БАРХИ) заявиха:

„Днешното изявление на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция Георги Начев потвърди, че частните оператори в игралния бизнес не са извършвали нарушение на закона, който определя събирането на такси. За проверявания период от 2014 до 2019 г. са внесени 500 млн. лева.

В допълнение директорът призова да се спрат спекулациите по темата, които уронват престижа на целия сектор. Както винаги сме заявявали, българските институции получават пълна подкрепа от нас в извършваните от тях проверки за установяване на безспорната истина“.

- реклама -