Васил Божков

Васил Божков: От прокуратурата никой не ме е търсил, обвиненията срещу мен са злостна пропаганда

Васил Божков за пореден път отказа да съобщи къде се намира в момента. Запитан дали е в Дубай, до където е бил последния полет на частния му самолет, президентът на Нове холдинг, който получи няколко обвинения от прокуратурата вчера заяви: „Кой е казал, че съм бил в този самолет? Най-важното е, че съм на разположение. Бях изненадан от действията срещу мен, никой не ме е предупредил и заради това да съм напуснал страната.“

Обвиненията на прокуратурата, че е ощетил хазната с над половин милиард лева, Божков нарече „злостна пропаганда“. Той обяви, че до сега никой от обвинението не е направил опит да се свърже с него.

„Обвинението ми е връчено на служебен адвокат. Аз малолетен ли съм, социално слаб ли съм или нямам упълномощени адвокати, на които да ги предяват? Това е грубо нарушение на правото ми на защита, те може и да ме осъдят така без да разбера“, заяви в ефира на NOVA Васил Божков.

Той не изключва да се опита да изведе и близките си от страната, тъй като по думите му жена му е била задържана за една нощ, след което е била освободена. Божков изрази и възмущение за начина, по който е третирана богатата му колекция от произведения на изкуството и артефакти, оценявана на близо милиард лева.

„Може ли такова отношение към такова културно наследство – полицията няма начин нито как да го съхранява, нито как да го транспортира. Носят артефакти с пликчета, които съм събирал от търгове и аукциони по цял свят, в това число и български, които са били изнасяни от страната ни нелегално“, обясни още Божков.

Той е категоричен, че не се страхува от нищо в момента. Отрече обвиненията на прокуратурата да е предлагал подкупи на служители на агенцията по хазарта. Но, не пожела да каже дали в годините някой и кой му е искал пари за да развива хазартния си бизнес.

„Какво са ми искали ще кажа на някое друго място. Не разбирам защо аз съм виновен, като съм си платил всяка една стотинка. Не съм заплащал с убийство никой. Нямам обяснение защо така рязко държавата започна да ме напада. Заради предложението на главния прокурор да ми осигури психологическа помощ не искам да се прибирам. Престоявам някъде 8 месеца, след това измислят някое друго обвинение, държат ме 8 месеца и ме обработват психологически. Нямам никакъв страх, смятам, че накрая ще се стигне до съд и там ще се решава. Ако ме задържат в чужбина местния съд ще решава дали да ме върнат. Не прави чест на г-н Гешев да ме свързва с криминални типове и мен самия да ме нарича такъв“, обясни още Васил Божков.

източник: NOVA

- реклама -