Божков

Васил Божков: 2-3 седмици бях в затвора „Ал Ахбар“ в Дубай, не се е срещал с представители на българските власти

Издирваният от прокуратурата бизнесмен Васил Божков обяви в ефира на БТВ, че в момента се намира в Дубай и се чувства добре. Той допълни, че от края на месец януари се намира там.

По думите му живее в апартамент под наем и няма собственост там. Бизнесменът обяви, че статутът му в арабската държава е на резидент. Прекарал е около 3 седмици в затвора „Ал Ахбар“.

„Специални условия нямах, нямах достъп до телефон, нямах затворнически номер. С една дума – не съществувах. Освобождаването се случи, когато дубайските власти разбраха какви са нещата наистина, а не както бяха представени от българските власти“, заяви бизнесменът.

 Той добави, че с Георги Попов са заедно. „Той е добре, вчера празнувахме имения му ден. Голяма компания бяхме. С наши познати, не бяха българи“, уточни Божков.

Бизнесменът посочи, че не се е срещал с представители на българските власти в Дубай, но най-вероятно е имало такива. Божков добави, че от българската прокуратура не са правили опити да се свържат с него.

Той заяви, че е бил освободен след като дубайските власти са разбрали как стоят нещата по неговия случай. „Тук е правова държава и има закони. Тук не съм видял никакви представители на българските власти. Никой не се е опитвал да се свърже с мен“, каза Божков.

Бизнесменът отрече да има имоти в Дубай, живее в апартамента. Божков се движи свободно в ОАЕ, няма охрана, но смята, че ще бъде арестуван, ако напусне емирствата.

Той заяви, че трябва да се върне в България, защото е невинен. Обеща да го направи в подходящия момент – „колкото по-скоро, толкова по-добре“. „Не знам какво означава подходящия момент. Срещу мен няма нито едно съществено обвинение“, каза Божков.

Бих направил всичко за Левски, за да върви добре. Отново искат да ми отнемат клуба, каза той. Според него властта е унищожила Левски, защото е унищожила компаниите, които са издържали футболния клуб.

Божков заяви, че Левски е бил печеливш клуб и е вървял нагоре. Той заяви, че би продал акциите на Левски на сериозен инвеститор или да ги подари на феновете. В тази ситуация, в която е поставен, Божков не може да издържа клуба и по тази причина той не му е необходим.

„Не съм имал никакви контакти с Комисията по хазарта. Всичките ми контакти са били с Владислав Горанов. По този бизнес, който вървеше пет години, съм се консултирал единствено с Владислав Горанов“, заяви Божков и поиска всички незаконни актове, предприети срещу неговите компании да бъдат отменени. Така те ще продължат да работят и да могат да издържат Левски.

Божков заяви, че ще подаде сигнал до Прокуратурата, но до момента е бил възпрепятстван, защото е бил в затвора. „Този сигнал може би го подготвям в момента. Той ще бъде до всички институции и медии, не само до прокуратурата… всички ще го видите“, обеща бившият собственик на лотарийни игри.

На въпрос дали влизането му в Левски е било част от договорка, Божков отклони въпроса. „Ако се махнат запорите на фирмите ми, Левски няма да има никакъв проблем. Смятам да дам акциите на Левски, на който ги поиска, включително и на феновете, ако могат да го издържат“, повтори още веднъж той.

„Не съм избягал, заминах по работа. Заповедта за ареста е издадена два дни след заминаването ми. Физически се страхувам за своето оцеляване. Ако се върна, ще ми запушат устата. Не мога да се защитавам“, каза Божков. Той заяви, че се чува със сина си, включително вчера, но няма връзка с Елена Динева.

„Българи никой не смее да говори с мен. Издържам се от богати приятели. Нямам никакви пари, но имам приятели. Всичко е блокирано, дори и на фирми, които нямат нищо общо с мен“, каза Божков. Той определи като смешно руски граждани да му помагат. „Какво имам общо с Руската Федерация, за да ми помагат?“, попита той и добави, че никой не му помага от властите в ОАЕ.

Срещу Васил Божков са образувани 12 обвинения, сред които за организирана престъпна група, пране на пари, търговия с културни ценности.

Източник: БТВ

- реклама -