Вашингтон Пентагонът иранския режим Вашингтон предупреди командир

Вашингтон възстанови ранга на дипломатическата мисия на ЕС в САЩ

САЩ възстановиха статута на дипломатическото представителство на Европейския съюз във Вашингтон, съобщи в разпространено днес комюнике американският посланик в ЕС, цитиран от Франс прес и ДПА.

Решението се оповестява два дни преди възобновяване на двустранните търговски преговори след необосновано понижаване, продължило няколко месеца на фона на обтегнати трансатлантически отношения, отбелязват агенциите.

От днес Държавният департамент отново поставя дипломатическото представителство на ЕС във Вашингтон на равна нога с националните посолства, се казва в комюникето.
Поста посланик на ЕС в САЩ поема бившият специален представител на Евросъюза за правата на човека Ставрос Ламбринидис.

„ЕС е изключително важна организация и един от най-ценните партньори на Америка в гарантиране на световната сигурност и благосъстояние“, отбеляза посланикът на САЩ в Брюксел Гордън Сондланд.

„От създаването на работни места и икономическия растеж до задаването на международни стандарти и поставяне на дестабилизиращите режими под контрол САЩ и ЕС са могъща сила, когато работят заедно“, изтъкна Сондланд.

От 2016 г. ЕС имаше в САЩ статут на страна членка, а ръководителят на мисията й беше с ранг на посланик. През декември миналата година обаче, когато се състоя погребението на бившия президент Джордж Х. У. Буш, Държавният департамент понижи без всякакво обяснение или предупреждение статута на мисията до този на международна организация.

През януари ЕС протестира срещу тази стъпка. На 8 януари Брюксел каза, че преговаря с американското правителство за промяна на този статут, а на 14 януари демократите в Конгреса определиха понижаването като „оскърбително“.

Новината за възстановяване на статута бе огласена два дни преди планирана среща във Вашингтон между европейския комисар по търговията Сесилия Малмстрьом и американския й колега Робърт Лайтхайзър, които ще преговарят по споразумение за свободна търговия с промишлени стоки.

Източник: БТА

- реклама -