САЩ

Вaшингтон следи внимателно разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия

Реакция по разследването за шпионаж в полза на Русия дойде и от Вашингтон.

„България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия“.

Това се казва в изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс, публикувано в Twitter.

Вчера стана ясно, че шестима души – действащи и бивши военни, са обвинени за престъпление против републиката и шпионаж в полза на чужда държава.

Ръководител на групата е бивш ръководен кадър на служба „Военно разузнаване” – условно наречен Резидент. Завършил е разузнавателна школа в Москва към ГРУ. Основната задача е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Той е вербувал лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е квалифицирана като държавна тайна. В групата за шпионство участва и съпругата на Резидента, която има и българско и руско гражданство, ползвала се е с доверие, играла е ролята на посредник между Резидента и служител на руското посолство у нас, като е предавала информация и парични средства. Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство.

За първи път е разкрита група за шпионаж. Имаме веществени доказателства, събрани чрез СРС. Материалът е изготвен, спазвайки презумпцията за невиновност. Престъпната дейност застрашава интересите на националната ни сигурност, заявиха от прокуратурата.

По думите на главният прокурор заяви, че разбитата група за шпионаж е без аналог в новата ни история.

- реклама -