„Вашингтон пост“: Тръмп е разкрил свръхсекретна информация на Лавров

Американският президент Доналд Тръмп е разкрил свръхсекретна информация на руския външен министър и на посланика по време на посещението им в Белия дом миналата седмица. Това твърдение, публикува днес „Вашингтон пост“, позовавайки се на информацията от настоящи и бивши високопоставени служители във ведомството.

Според тях с прекомерното си споделяне Тръмп е застрашил изключително важен източник на американското разузнаване с достъп до вътрешността на Ислямска държава.

Причината е, че информацията е предоставена чрез споразумение за споделяне на разузнавателни данни, смятано за толкова чувствително, че подробностите са не само неизвестни на съюзниците, но и пазени в тайна дори от част от американското правителство. Освен това източникът не е позволил на Щатите да споделят данните с Русия и с това си деяние Тръмп е застрашил сътрудничеството на американското разузнаване с един от най-ценните си източници, обвързани с Ислямска държава.

„Тръмп, издаде повече информация на руския посланик, отколкото ние сме споделили със собствените си съюзници“, сподели пред „Вашингтон пост“ служител от администрацията на Тръмп.

Към момента ФБР отказват коментар по темата.

Съветникът по националната сигурност Х.Р. МакМастър и държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън обаче побързаха да опровергаят твърдението на изданието.

„В нито един момент не бяха обсъдени източници и методи на разузнаване и не бяха разкрити военни операции, които все още не са станали публично достояние“, каза МеакМастър в изявление, предоставено от Белия дом.

- реклама -