ваксините , коронавирус, боледуване,
сн. БГНЕС

Вашингтон одобри трета доза на „Модерна“ и втора – на „Джонсън и Джонсън“

Американската администрация по храните и лекарствата разреши поставянето на 3-та доза от ваксината на „Модерна“ и 2-ра доза от ваксината на „Джонсън и Джонсън“ за възрастни и за изложени на висок риск от Covid-19 поради здравословни проблеми, работни задължения или условия на живот.

Третата доза „Модерна“ трябва да бъде поставена най-малко шест месеца след втората инжекция. Тази трета доза обаче трябва да бъде половината от дозата, използвана при първите две имунизации. Дозировката е базирана на данните на компанията, които показват, че това е достатъчно, за да се възстанови имунитета.

За еднократната ваксина на „Джонсън и Джонсън“ Администрацията по храните и лекарствата разрешава на всеки, който я е получил най-малко 2 месеца след първата да получи и втора доза.

Разрешенията на регулатора са различни, тъй като ваксините са направени по различен начин и е необходимо да бъдат дозирани по различен начин.

Ваксината на „Джонсън и Джонсън“ е показала по-ниско ниво на ефективност от ваксините на „Модерна“ и „Пфайзер/Бионтех“ и това налага по-кратък период на втората доза.

Официално се разрешава и „смесването и съчетаването“ на различни ваксини, особено за хора, които са имали страничен ефект от определена ваксина, но държат да имат и още допълнителна защита.

От центровете за контрол и превенция на болестите ще проведат допълнителни консултации с експерти по-късно тази седмица преди официално да дадат препоръки кой трябва да получи бустерна доза и кога.

Източник: БНР

- реклама -