Вашингтон към Баку и Ереван: Прекратете огъня

САЩ се присъединиха към призивите на международната общност за прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, съобщи АФП.

Съединените щати днес се присъединиха към глобалните призиви към Армения и Азербайджан да прекратят смъртоносните сблъсъци, избухнали в десетилетия спор за Нагорни Карабах.

Държавният департамент на САЩ заяви, че се е свързал с двете страни „за да призове двете страни да прекратят незабавно военните действия, да използват съществуващите връзки за пряка комуникация помежду им, за да избегнат по-нататъшна ескалация и да избегнат безполезна реторика и военни действия“.

Армения и Азербайджан в момента се обвиняват взаимно в иницииране на сблъсъците от днес, които отнеха поне 23 живота и заплашиха да въвлекат в конфликта регионалните сили Русия и Турция.

„Съединените щати вярват, че участието в ескалиращото насилие на външни страни би било дълбоко безполезно и само ще изостри регионалното напрежение“, се добавя в американското изявление.

Най-тежките сблъсъци от 2016 г. насам в региона повдигнаха призрака на нова война в десетилетилетния териториален спор за Нагорни Карабах.

Шестнадесет арменски бойци са били убити и над 100 ранени в сражения, съобщиха бунтовнически власти.

И двете враждуващи страни съобщават и за жертви сред цивилното население.

ООН, Франция, Германия, Италия и Европейският съюз също настояха за незабавно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах.

- реклама -