машинно гласуване ЦИК, машинно гласуване, хартиена бюлетина
архив

ВАС отхвърли жалбата срещу избора за доставчик на машини за машинното гласуване

Върховният административен съд отхвърли жалбата на фирмата „Българските машини за гласуване“.

Възражението е срещу избора на „Сиела Норма“ за изпълнител в обществената поръчка за осигуряване на 3 000 машини за гласуване за предстоящите европейски избори.

„Българските машини за гласуване“ беше отстранена от процедурата от ЦИК, тъй като фирмата е представила оферта, в която предложението за изпълнение на поръчката не отговаря на предварително обявените условия, с оглед утвърдената техническа спецификация.

Според нея обаче нито една от трите фирми, участвали в обществената поръчка, не отговоря на техническите условия. Според магистратите жалбата „Българските машини за гласуване“ е неоснователна и при избора на „Сиела Норма“ не са допуснати нарушения, които да обуславят отмяната на решението.

Решението на съда е окончателно.

„Сиела Норма“ трябва да осигури логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства до секционните избирателни комисии в страната, обучение на персонал за работа с устройствата за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент.

Заради неизпълнение на обявените условия, другите две фирми – „ЛЕКС.БГ“ и „Български машини за гласуване“ отпаднаха от надпреварата. На 25 април, в края на последния работен ден преди почивните дни около Великден, във Върховния административен съд постъпи жалба от „Българските машини за гласуване” срещу избора на фирма, на която да се възложи обществената поръчка за машините за предстоящите избори.

- реклама -