Вързваното с верига дете било добре гледано от леля си, твърдят социалните

14-годишно момиче, което беше открито с верига на крака в двора на училище в Провадия, живее при леля си, защото майка му не иска да се грижи за него. Лелята не е приемен родител. Това уточнение направи пред Нова ТВ Бисерка Йорданова, началник отдел „Закрила на детето”. „В семейството, където е живяло момичето са правени ежемесечни проверки до обявяването на извънредното положение. Лелята полага много добри и адекватни грижи за детето”, обясни тя.

Лелята на момичето гледала 5 деца – нейните и на сестра ѝ. В момента 14-годишното момиче е настанено в кризисен център в много добро състояние.

По информация на социалната служба това е първият случай, в който момичето е било връзвано с вериги. То е имало достъп до храна и тоалетна. Лелята го вързала вечерта, когато било време за спане, но момичето успяло да се отскубне и да избяга.

Това не е първият случай на бягство на момичето, обясни пред Нова ТВ кметът на града Жоро Илчев.

„То е проблемно дете, регистрирано е за кражби. Регистрирано е в Комисията по противообществени прояви към Община Провадия и за него се грижат психолози. След намирането му в двора на гимназията са информирани полицията и дирекция „Социално подпомагане”.  Взети са незабавни мерки. Детето е откарано във Варна, направени са му съдебно-медицинска и психологична експертиза”, добави още той.

- реклама -