Варненските спасители

Варненските спасители в картотека

Варненските спасители влизат в картотека. От тази есен варненската структура на Българския червен кръст започва да картотекира водните спасители. Така ще се следи нивото им.

За целта ще се търси мнението на концесионерите за това дали спасителите проявяват грубост и арогантност към плажуващите.

Плувците ще се оценяват и по нравствени показатели. През миналата година структурата е обучила 150 спасители за море и басейн. През тази броят им е 80 до момента.

През 2015 г. смъртта си при водни инциденти във Варненско са намерили 12 души. От началото на сезона през това лято са се удавили трима. Годишно се спасяват между 450 и 550 души.

Неохраняемите плажове във Варненско са над 20. Те трябва да преминат под контрола на общините, които да покриват неизгодни за концесионерите ивици.

Липса на квалифицирани спасители по морето

Проблем си остава и изтичането на обучени кадри в чужбина. Докато в Испания например един спасител получава около 1800 евро за труда си, у нас месечното заплащане е 1000 лева. Около 100 спасители не достигат за Варненско, за да покрият всички водни обекти. В национален план недостигът е 300 души.

- реклама -