Вариантите за дата за новите избори, БНБ съобщи за голям проблем

Вариантите за дата за новите избори, БНБ съобщи за голям проблем. Вариантите за новите избори зависят изцяло от това кога президентът ще издаде указ за разпускане на Народното събрание. По конституция заедно с него държавният глава дава и дата за вота.

Ако това стане до края на следващата седмица, Конституцията предвижда до два месеца за провеждане на изборите – тоест – вероятно в неделя, 26 март.

Ако президентът даде още седмица на парламента, и го разпусне в началото на февруари, то вотът ще се проведе в неделя – на 2 април. Според неофициални източници именно това ще бъде датата на вота, отбелязва Нова телевизия.

Спряганите възможни дати за предсрочния парламентарен вот са 26 март или 2 април, която е по-вероятната. Но тези дати биха създали сериозен проблем за осигуряването на хартията за машинния вот.

От печатницата на БНБ са информирали ЦИК, че са заявили хартията за машините за гласуване с необходимите параметри. Това става ясно от протокол от заседание на ЦИК.

Производителят е отговорил, че най-ранен срок на доставка на хартията за машините е 9-ата седмица на 2023 г. или периодът между 27 февруари и 3 март.

И тук идва проблемът: в писмото се казва, че да се положи необходимата защита и разрежат 30 000 ролки ще са необходими около 50 календарни дни – или много след спряганите дати за изборите. Но частично предаване на готовите ролки е възможно и в по-кратък срок, съобщава БНТ.

След последните промени в Изборния кодекс ще гласуваме и с бюлетини и на машини.

- реклама -