Изпит по БЕЛ в СУ

Върху Гео Милев, Яворов и Вазов разсъждават кандидатите за СУ

„Вяра и лъжа в поемата „Септември” на Гео Милев – това се падна като първи вариант на изпита по български език и литература на втората кандидатстудентска сесия на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Първи вариант („Септември”) бе изтеглен от Любомир Панайотов от Варна.

Изпит по БЕЛ в СУ

Вторият изпитен вариант изтегли Виктор Иванов от София. Той представлява сравнение между цитати от „Де е България” на Иван Вазов и „Родина” на Пейо Яворов.

Изпитът по български език и литература е писмен с продължителност 4 астрономически часа. Всеки от кандидат-студентите избира и работи по една от следните изпитни задачи: Изпитна задача 1 цели създаване на самостоятелен аргументативен текст по проблем, поставен чрез творчеството на конкретен автор от българската литература.

При изпитна задача 2 целта е да се създаде самостоятелен аргументативен текст в избрана от кандидат-студента жанрова форма, в който да се интерпретира проблематика, зададена чрез цитати от включените в изпитната програма литературни произведения. Проблемът трябва да бъде изведен и формулиран от кандидат-студента.

След началото на изпита председателят на изпитната комисия проф. Иван Иванов коментира, че не би трябвало, който и да е автор, и която и да е тема да затрудни добре подготвените кандидат-студенти. „Този изпит вече от години е влязъл в едно почти стереотипно русло и хубавото е, че има да варианта”, каза той. Според проф. Иванов вторият вариант акцентира повече върху по-творческата нагласа на кандидатите.

Изпит по БЕЛ в СУ

„Интересно е, че все по-малко са участниците в тази кандидатстудентска кампания, но това е логично с оглед на влизането на матурата като вход”, отбеляза още председателят на изпитната комисия.

951 кандидат-студенти се явяват на изпитната сесия по български.

- реклама -