Върховният съд на Венецуела се отказа от законодателната власт

Върховният съд на Венецуела се отказва от мерките за завземане на законодателната власт на Конгреса

Това става ясно от официално изявление на магистратите, в което се посочва, че решението е взето с цел „поддържане на институционалната стабилност“.

В четвъртък Върховният съд обяви, че иззема законодателните функции на водения от опозицията Конгрес. Досега това беше единствената власт в страната, която не бе под контрола на президента Николас Мадуро и приближените му. Затова и съдебното решение се тълкува като способ за консолидиране на позицията на държавния глава.

Депутатите от опозицията имат мнозинство от края на 2015 г. и са в тежък конфликт с президента, който наследи Уго Чавес. Миналата година те дори настояха за референдум за свалянето му и предсрочни избори. Затова неслучайно вчера съдът поиска да отнеме и депутатския имунитет. С него изложи противниците на Мадуро на опасност от съдебно преследване.

Решението предизвика масови протести в страната и недоволство от страна на международната общност. САЩ, Организацията на американските държави, ЕС, ООН, повечето латиноамерикански държави и други осъдиха действията на съда. Сред най-резките реакции в Северна и Южна Америка беше тази на Перу. Правителството на страната призова останалите страни да съгласуват твърда позиция спрямо Венецуела. И да отзоват посланиците си от страната в знак на протест срещу „авторитарното“ превземане на парламента от страна на проправителствения Върховен съд“.

- реклама -