Тръмп Коми изслушване реабилитация

Върховният съд на САЩ разреши част от миграционния указ на Тръмп да влезе в сила

Върховният съд на САЩ допусна за разглеждане иска срещу указа на американския президент Доналд Тръмп за забрана на пътуванията на граждани от шест мюсюлмански държави.

Върховният съд постанови също, че мярката може частично да влезе в сила. Това е победа за републиканския лидер, който настояваше, че указът е важен за националната сигурност, независимо от критиките, че дискриминира мюсюлмани в разрез с американската конституция.

Върховните съдии ще заседават по делото през есента.

Американският съюз за граждански свободи подаде жалба в съда от името на няколко групи за подпомагане на бежанците. В иска се посочва, че президентът Тръмп нарушава едно от основните права в Конституцията на САЩ – правото на етническа и религиозна идентичност.

Вторият указ на американския президент забранява на граждани на Судан, Сирия, Иран, Либия, Сомалия и Йемен да влизат на територията на САЩ, докато администрацията не преразгледа правилника си за издаване на визи и процесите си по проучване за надеждността на пристигащите в страната.

В новата заповед отпадат ограниченията срещу гражданите на Ирак.

Политици от Републиканската партия изразиха задоволство от забраната. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че указът е „жизненоважна мярка“ за засилване на националната сигурност на САЩ, а президентът Тръмп „използва полагащата му се власт да защитава нацията“.

Според условията на указа, след изтичането на 90-дневен период шестте страни ще имат възможност да изпълнят новите искания на САЩ за информация за кандидатите за виза и бежански статут и така ограниченията да бъдат отменени.

- реклама -