Карстен Вархолм
Снимка: twitter.com/Diamond_League

Вархолм счупи най-стария рекорд в бяганията – ВИДЕО

Карстен Вархолм постави нов световен рекорд на 400 метра с препятствия. Норвежецът все дистанцията за 46.70 секунди по време на турнир от Диамантената лига в Осло. Така той подобри постижението на олимпийския шампион Кевин Йънг от 1992-а. Времето на Йънг беше 46.78, а 29-годишният рекорд беше най-старият в бяганията. Само преди дни Сидни Маклафлин подобри световния рекорд в дисциплината при жените.

Зад 26-годишният Вархолм, двукратен световен шампион, финишираха Алисон дос Сантос и Ясмани Копело. „Знаех, че мога да бягам бързо, но едно нещо е да го знаеш, друго – да го направиш. Това беше перфектният момент. Този световен рекорд всъщност е по-възрастен от мен. Много съм горд и щастлив. Изключителен момент“, заяви Вархолм.

При жените Айлиш Макколган подобри 17-годишния британски рекорд на Пола Радклиф на 5000 метра. Макколган постигна време от 14:28.55, а времето на Радклиф е 14:29.11. Шотландката обаче завърши четвърта в дисциплината зад Хелън Обири, Фанту Уорку и Маргарет Челимо Кипкембой.

В спринта на 100 метра Мари-Жозе Та Лу спечели с най-добро време на годината – 10.91. Тя изпревари с 15 стотни британката Дарил Нейта.

- реклама -