ВАР VAR
Снимка: wikipedia.org

ВАР екип от България на финала на Шампионската лига

Екип от български ВАР получи назначение за финала на Шампионската лига. Двубоят между Манчестър Сити и Интер е на 10 юни в Истанбул. Досега българин не е участвал в съдийския екип на най-престижния мач в Европа.

Огромната чест да представят родината ни на финала получиха операторите от екипа на Hawk-Eye Станислав Колев (Оператор на повторенията/Replay Operator) и Валентин Ваклинов (Асистент оператор/Assistant Replay Operator), както и Берк Чейлан (Оператор на засади/Offside Replay Operator) – дългогодишен оператор на елитния турски рефер Дженейт Чакър, който притежава и български паспорт. Чейлан работи активно за обучението на българските ВАР съдии през есента на 2020 г.

Нарядът за финала в Шампионската лига е признание за отличната работа на българския ВАР екип. Той вече работи успешно в ключови срещи от европейските клубни турнири. През този сезон те бяха част от четвъртфинала Наполи – Милан и полуфинала Манчестър Сити – Реал Мадрид.

„Поздравявам Колев, Ваклинов и Чейлан за огромното признание. Тяхното постижение е нагледно доказателство за добрата работа на българските VAR оператори. През изминалия кръг в Първа професионална лига мачовете с използване на системата VAR преминаха кота 530 – от успешния старт преди 2 години, и вече може да се каже, че българските оператори по видеоповторенията се развиват повече от успешно“, коментира мениджър VAR към БФС Петър Петров.

Друг ВАР оператор от България – Светлин Велков, е селектиран да работи на Световното първенство по футбол за жени в Австралия и Нова Зеландия през лятото на 2023 г.

- реклама -