Цар Горы състезание викторина въпроси България

Въпроси за България затрудниха участниците в играта „Цар Горы“

Отборът на народния артист на Русия Емануил Виторган и съпругата му Ирина спечели първото място в популярната руска интелектуална игра „Цар Горы“.

 

Тя се проведе в Свети Влас, където през уикенда се събраха да премерят интелект руски знаменитости. Сред известните имена се открояваха бившият двукратен световен шампион по бокс в супертежка категория и настоящ депутат Николай Валуев, певците Сергей Рогожин и Афина Делиониди, генералният директор на издателство „Комерсант“ Максим Ефимов, Рушель Блаво – собственик на клиника за традиционна и нетрадиционна медицина и др. Водещ на играта беше Алексей Блинов, член на елитарния руски клуб „Какво?, Къде?, Кога?“.

 

Участниците в играта трябваше да покажат висока обща култура и да отговорят правилно на повече от 30 въпроса от всички сфери. Всеки правилен отговор им носеше точка и ги придвижваше по-близо до върха. За да се задържат и покорят върха, отборите трябваше да намерят верния отговор на три последователни въпроса.

Сериозна дискусия сред играчите предизвика въпросът „кой е създал кирилицата“, но никой от тях не намери правилния отговор. Разгорещени дебати имаше и за въпроса кои особености от българската архитектура са вдъхновили френският архитект Льо Корбюзие за пространствената му концепция за строителство над земята, за какво се присъжда международната награда „Син Флаг“, умалено копие на кой исторически обект се явява фарът в Шабла, събирателен образ на кого е Настрадин Ходжа и др.

Сред любопитните въпроси беше и този с кой езически култ и легенда е свързан феноменът нестинарство.

Последният въпрос, който затвърди победата на отбора на Емануил Виторган, беше свързан с габровски анекдот. Веднъж в габровската болница оказали помощ на чуждестранен турист. След първата процедура той щедро възнаградил оказалите му помощ местни жители. След втората бил доста по-умерен, а след третата нищо не дал. Въпросът каква процедура са му направили, предизвика смях и закачки сред участниците, но те бързо стигнаха до правилния отговор – преляли му кръв от габровец.

- реклама -