Владимир Путин, Русия, Беларус, криза, мигранти
сн. БГНЕС

Въпреки санкциите: Британски компании с договори за 300 млн. паунда с Русия

Стотици милиони паунда на британските данъкоплатци са в ръцете на компании, които продължават да оперират в Русия, пише вестник „Индипендънт“, съобщава БНР.

Правителството дори е подписало сделки за милиони с тези компании по време на вече започналата война в Украйна, разкрива изданието.

Великобритания има действащи договори на стойност около 300 милиона паунда с 15 мултинационални компании, които продължават да правят бизнес с Русия, показва анализ на „Индипендънт“.

Министрите са били призовани да прекъснат връзките си с тези фирми и да прекратят договорите.

Повече от 600 компании се изтеглиха от Русия от началото на войната, но 214 запазиха икономическото си присъствие в страната, показва пък проучване на Университета в Йейл.

Джак Лоу, който е сътрудник по програмата „Русия и Евразия“ към Чатъм хаус, е цитиран от „Индипендънт“ да казва, че „тези компании на практика убиват ефекта от санкциите и подкопават единния отговор на Запада на войната“.

Украинската депутатка Леся Василенко предупреждава, че „тези 15 компании, все още действащи в Русия и получаващи британски пари, непряко финансират военната машина на Владимир Путин“.

Еко и кои са споменатите 15 компании, регистрирани във Великобритания – Amgen, Bureau Veritas, Cipla, Cloudfare, EDF, Engie, Gideon Richter, HiPP, Legrand, Lenovo, Orano, Pilkington, Signify, ThyssenKrupp и Veolia.

Някои от тези компании дори са подписали договори по време на войната.

Например, Министерството на отбраната  е възложило договор на британския клон на френския доставчик на газ и електричество EDF на стойност близо 8 милиона паунда на 23 март.

Източник БНР

- реклама -