сезонни работници, движение, земеделци, субсидии

Въпреки пандемията: ЕК препоръча да бъдат осигурени коридори за сезонните работници

Наложително е работниците от критичните сектори, сред които и сезонните работници в селското стопанство, да достигат бързо до крайната си цел, въпреки контрола на вътрешните граници в епидемията.

Tова се казва в позиция на Европейската комисия.

Брюксел препоръчва на членките да осигурят безпрепятствено преминаване за сезонните работници, които попълват липсите от работна ръка.

„Хиляди мъже и жени, които се трудят за нашите сигурност, здраве и прехрана, имат нужда да преминават през границите, за да стигат до работните си места“, коментира комисарят по заетостта и социалните права Никола Шмит.

ЕК удължава срока за подаване на молби от земеделски производители съобщи във видеобръщение председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен:

„Днес ние ще дадем повече време на работещите в селското стопанство, за да подадат молбите си за преките плащания и за плащанията за  развитие на селското стопанство. Скоро ще увеличим авансите по тези плащания, така че те да разполагат  с повече средства, за да плащат сметките си. Също така ще опростим някои административни изисквания за фермерите и националните администрации, тъй като те имат по-належащи приоритети от това да попълват документи. И ще облекчим подкрепата си за медицинско оборудване в селските региони чрез фонда за тяхното развитие. Ние стоим до нашите земеделски производители в тези трудни времена“.

- реклама -